Tylko kilka lokali z Polski znalazło się w tegorocznym prestiżowym przewodniku Gambero Rosso Top Italian Restaurants. Wszystkie wyróżnione znajdują się w Warszawie.
Co to jest Gambero Rosso?
Gambero Rosso to uznany włoski przewodnik kulinarny, wydawany od 1986 roku. Specjalizuje się w ocenie restauracji, pizzerii i kart win. W ramach międzynarodowego projektu Top Italian Restaurants wyróżnia lokale działające poza Włochami.
System ocen jest przejrzysty:
- Forchette (widelce) – dla restauracji,
- Spicchi (ząbki) – dla pizzerii,
- Bicchieri (kieliszki) – dla kart win.
W 2025 roku w polskiej edycji przewodnika znalazły się wyłącznie warszawskie lokale – trzy restauracje i cztery pizzerie.
Najlepsza włoska restauracja w Polsce: Le Braci
Najwyższe wyróżnienie w kategorii restauracji – dwa forchette – zdobyło Le Braci przy ul. Górnośląskiej. To eleganckie miejsce serwujące klasyczne dania kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu.
W menu Le Braci znaleźć można m.in. makaron tagliolini z masłem i truflą czy ossobuco z gremolatą i purée z selera.
Na szczególne uznanie zasłużyła również karta win, za którą odpowiada sommelierka Kamila Dzierżawska. Jej selekcje łączą klasykę włoskich szczepów z nowoczesnym podejściem do foodpairingu.
Najlepsze pizzerie według Włochów: Pizzaiolo i Ciao a Tutti
W kategorii pizzerii najwyższą notę – 2 spicchi – otrzymały dwa lokale:
- Pizzaiolo (ul. Krucza) – nowoczesna trattoria z piecem opalanym drewnem,
- Ciao a Tutti (al. Niepodległości) – lokal popularny wśród mieszkańców i turystów.
W Ciao a Tutti uwagę przyciąga pizza z kremem pistacjowym i mortadelą – danie, które zdaniem wielu gości stanowi doskonałe połączenie słodyczy i tłustości na cienkiej, sprężystej bazie.
Kto jeszcze został wyróżniony?
Po jednym widelcu (1 forchetta) przyznano restauracjom:
- La Luce – przy ul. Poznańskiej,
- San Lorenzo – przy al. Jana Pawła II,
- Allora – przy ul. Wilczej.
Każda z nich prezentuje inny region włoskiej kuchni – od Piemontu, przez Rzym, po Emilię-Romanię.
W kategorii pizzerii po jednym spicchio zdobyły:
- Nonna Pizzeria (ul. Oboźna) – z rustykalną pizzą bufala i rukolą,
- Mąka i Woda (ul. Chmielna) – z klasyczną neapolitańską marinara.
Czytaj też: Tex-Mex: Meksyk i Teksas na talerzu. Super przepis na autentyczne burrito!

Podsumowanie – gdzie się wybrać na włoską kuchnię w Warszawie?
Rodzaj | Lokal | Wyróżnienie | Adres | Specjalność (red. Fakty Plus) |
---|---|---|---|---|
Restauracja | Le Braci | 2 forchette | ul. Górnośląska 24, Powiśle | Tagliolini z truflą, ossobuco, karta win |
Restauracja | La Luce | 1 forchetta | ul. Poznańska 15, Śródmieście | Risotto, ravioli z ricottą |
Restauracja | San Lorenzo | 1 forchetta | al. Jana Pawła II 36, Wola | Rzymskie klasyki, saltimbocca |
Restauracja | Allora | 1 forchetta | ul. Wilcza 8, Śródmieście | Kuchnia Emilii-Romanii, tortellini |
Pizzeria | Pizzaiolo | 2 spicchi | ul. Krucza 16/22, Śródmieście | Nduja, margherita, cienkie ciasto |
Pizzeria | Ciao a Tutti | 2 spicchi | al. Niepodległości 217, Mokotów | Pistacje i mortadela, calzone z ricottą |
Pizzeria | Nonna | 1 spicchio | ul. Oboźna 11, Powiśle | Bufala i rukola, rustykalne ciasto |
Pizzeria | Mąka i Woda | 1 spicchio | ul. Chmielna 13A, Śródmieście | Marinara, neapolitańskie ciasto |