Problemy ze wzrokiem stają się epidemią. Eksperci wskazują, że borówki są dobre dla oczu i mogą chronić wzrok przed skutkami pracy przy ekranie.
Epidemia krótkowzroczności w erze smartfonów
Według Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej aż 90% Polaków sięga dziś po okulary do czytania. Winowajca? Światło niebieskie emitowane przez ekrany komputerów, smartfonów i tabletów. Statystyki są bezlitosne – 97% z nas posiada smartfona, a średni czas spędzony przed ekranem to ponad 3 godziny dziennie. Co czwarty Polak korzysta z telefonu dłużej niż 5 godzin. Nic dziwnego, że lekarze ostrzegają przed „epidemią krótkowzroczności”.
W tym kontekście na nowo odkrywamy borówki – superowoce, które pomagają chronić oczy i poprawiają widzenie. Nie bez powodu 80 lat temu borówki podawano pilotom RAF, by lepiej widzieli po zmroku.

Dlaczego borówki są dobre dla oczu?
Borówki to prawdziwa skarbnica witamin i antyoksydantów. Zawierają witaminy A, C i E, które wspierają zdrowie siatkówki i chronią przed stresem oksydacyjnym.
- Borówki poprawiają widzenie po zmroku – przyspieszają regenerację purpury wzrokowej i zmniejszają ryzyko tzw. kurzej ślepoty.
- Borówka wzmacnia naczynia włosowate w oku, dzięki czemu siatkówka jest lepiej odżywiona i dotleniona. To ochrona przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą.
- Antocyjany z borówek chronią oczy przed uszkodzeniem oksydacyjnym, spowalniając procesy starzenia i rozwój jaskry.
- Regularne spożywanie borówek zmniejsza zmęczenie oczu związane z pracą przy komputerze i długim korzystaniem z telefonu.
Jak podkreśla okulistka Marta Tarasiewicz:
„Praca przy komputerze lub nadużywanie smartfona prowadzi do zmęczenia oczu, suchości, bólu głowy i problemów z koncentracją. Borówki, wraz z przerwami i dobrym oświetleniem, mogą złagodzić te objawy”.

Ochrona przed światłem niebieskim
Najgroźniejszy wróg naszych oczu to światło niebieskie, emitowane przez ekrany. Może ono uszkadzać komórki siatkówki i przyspieszać rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Tu wkraczają borówki – owoce najbogatsze w antyoksydanty spośród wszystkich owoców i warzyw (USDA Human Nutrition Research Center).
W borówkach zidentyfikowano aż 15 rodzajów antocyjanów, które działają przeciwzapalnie i regenerująco na fotoreceptory oka. To naturalna tarcza ochronna przed skutkami pracy przy komputerze.
Historia RAF: borówki dla pilotów
Podczas Bitwy o Anglię w czasie II wojny światowej borówki były tajną bronią brytyjskich pilotów. Regularnie spożywane miały poprawiać widzenie nocne, co dawało przewagę w lotach po zmierzchu. Dziś wiemy, że nie była to tylko legenda – badania potwierdzają, że borówki usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej i poprawiają adaptację do ciemności.

Kto powinien jeść borówki?
Borówki polecane są osobom z problemami ze wzrokiem – zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą, jaskrą czy krótkowzrocznością. Ale w praktyce borówki powinien jeść każdy, kto korzysta z telefonu, komputera czy telewizora.
Na liście zawodów najbardziej narażonych na zmęczenie oczu są:
- kierowcy i piloci,
- programiści, księgowi i graficy,
- laboranci i nauczyciele.
Wszystkich łączy jedno – wielogodzinny kontakt ze sztucznym światłem i ekranami.
Borówki na biurku obok klawiatury
Dlaczego warto mieć filiżankę borówek przy komputerze?
- chronią oczy przed zmęczeniem,
- wspierają widzenie w nocy,
- wzmacniają kolagen i tkanki łączne (ważne przy jaskrze),
- poprawiają mikrokrążenie i dotlenienie oczu.
Regularne spożywanie borówek to najprostszy sposób na naturalną profilaktykę chorób wzroku.

Polska je więcej borówek niż Ameryka
Choć borówka wysoka pochodzi z Ameryki Północnej, to właśnie w Polsce stała się rekordowo popularna. Średnia konsumpcja w naszym kraju wynosi 1,83 kg borówek na osobę rocznie, czyli więcej niż w Stanach Zjednoczonych – ojczyźnie tego owocu.
To dowód, że Polacy pokochali borówki nie tylko za smak, ale też za ich właściwości prozdrowotne. W sierpniu 2025 roku borówki jadło aż 66% dorosłych Polaków – 21,5 mln osób. To historyczny rekord, który plasuje Polskę w światowej czołówce konsumentów tego superowocu.

Borówki – najpopularniejszy superowoc w Polsce
Polska to europejski lider w produkcji borówki wysokiej. Konsumpcja owoców rośnie z roku na rok. Moda na zdrową żywność i sezonowość sprawiła, że borówki podbiły nie tylko polski rynek, ale i światowe rankingi najzdrowszych owoców. Są smaczne, dostępne i wyjątkowo bogate w prozdrowotne związki.

W czasach, gdy codziennie wystawiamy oczy na próbę, borówki są naturalnym sprzymierzeńcem wzroku. Wspierają siatkówkę, chronią przed skutkami światła niebieskiego i poprawiają widzenie po zmroku. A przy okazji – dają Polakom satysfakcję, że jedzą więcej borówek niż Amerykanie, choć to właśnie z Ameryki owoc ten pochodzi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw