Co jeść w upał? Trzy letnie chłodniki z Polski i świata, które schłodzą lepiej niż klimatyzacja

Data:

Gdy temperatura przekracza 30°C, apetyt spada, a organizm domaga się orzeźwienia. Co wtedy jeść? Zamiast ciężkich obiadów warto sięgnąć po dania chłodzące – lekkie, warzywne, czasem z owocami.

Przedstawiamy trzy klasyki: polski chłodnik jagodowy, bułgarski tarator i litewski chłodnik z botwinki. Wszystkie smakują najlepiej prosto z lodówki.


🫐 1. Polski chłodnik jagodowy – owocowa klasyka

W polskiej kuchni chłodniki owocowe mają długą tradycję. Szczególnie popularny jest chłodnik jagodowy na mleku lub jogurcie, często serwowany z makaronem, ryżem lub kluskami lanymi.

Jak przygotować?

Wystarczy świeże lub mrożone jagody zblendować z jogurtem naturalnym, kefirem lub mlekiem. Można dodać odrobinę cukru, wanilii lub miodu. Dla bardziej pożywnej wersji – ugotować cienki makaron nitki albo lane kluski. Podawany mocno schłodzony, często z lodówki.

🔹 Składniki: jagody, jogurt/kefir, cukier/miód, makaron
🔹 Efekt: słodko-kwaśne orzeźwienie, które nawadnia i syci

Ten deserowo-obiedni miks szczególnie lubiany jest przez dzieci – a dorośli docenią jego lekkość w upalne dni.

Chłodnik jagodowy w miseczce
Chłodnik jagodowy, fot. Fakty Plus

🥒 2. Tarator – bułgarski chłodnik z ogórka i orzechów

Bułgarska odpowiedź na letnie upały to tarator – chłodnik z ogórka, czosnku, koperku, orzechów włoskich i jogurtu. Serwowany jako przystawka lub lekki lunch. Dzięki świeżym warzywom i aromatycznym dodatkom jest sycący, ale nie obciąża żołądka.

Jak przygotować?

Starty ogórek miesza się z gęstym jogurtem naturalnym, drobno siekanym koperkiem, przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi orzechami. Można dodać kilka kostek lodu i nieco oliwy. W niektórych wersjach tarator jest bardziej płynny – przypomina zimną zupę.

🔹 Składniki: ogórek, jogurt, czosnek, koperek, orzechy, oliwa
🔹 Efekt: aromatyczny, lekki, chłodzący, z nutą śródziemnomorską

To danie świetnie nawadnia i uzupełnia elektrolity – zwłaszcza w gorących regionach południowej Europy.

Tarator w miseczce
Autorstwa Ikonact – Praca własna, CC BY-SA 3.0

🥬 3. Chłodnik litewski z botwinki – zupa narodowa na zimno

Choć i w Polsce znany i lubiany, to właśnie Litwini uczynili go swoim kulinarnym symbolem. Chłodnik z botwinki to idealne połączenie buraczków, ogórka, kefiru, koperku i ugotowanego jajka. Ma intensywnie różowy kolor i wyraźny smak.

Jak przygotować?

Ugotowaną i ostudzoną botwinkę miesza się z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Dodaje się startego ogórka, szczypiorek i koperek. Chłodnik podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

🔹 Składniki: botwinka, ogórek, kefir, jajko, ziemniaki
🔹 Efekt: lekko kwaskowy, sycący i naturalnie chłodzący

To danie szczególnie cenione za wartości odżywcze i działanie alkalizujące.

Chłodnik litewski w miseczce
Wikipedia, CC BY-SA 3.0

💡 Dlaczego warto jeść chłodniki?

  • Nawadniają organizm i dostarczają elektrolitów
  • lekkostrawne i niskokaloryczne
  • Zawierają świeże warzywa i owoce – źródła witamin
  • Można je przygotować wcześniej i trzymać w lodówce
  • naturalną alternatywą dla lodów i zimnych napojów – bez cukru i konserwantów
Obrazek – wakacje 2025

🥄 Na upały: jedz lekko, pij często

Gdy temperatura przekracza 30°C, organizm najlepiej reaguje na płynne, chłodne i delikatne posiłki. Chłodniki – czy to owocowe, czy warzywne – doskonale wpisują się w ten rytm. Ich różnorodność kulturowa i smakowa pokazuje, że upalne dni to wcale nie powód do rezygnacji z jedzenia – tylko do mądrego jego wyboru.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij post:

Popularne

Czytaj więcej
Related

Wyniki matur – kiedy, gdzie i jak je sprawdzić?

Tysiące maturzystów z całej Polski z niecierpliwością czeka na...

Polskie kąpieliska najgorsze w Unii. Raport EAŚ rozczarowuje

Nowy raport Europejskiej Agencji Środowiska pokazuje gorzką prawdę o...

UOKiK bierze się za tanie linie lotnicze. Pasażerowie skarżą się na opłaty za bagaż podręczny

Coraz więcej pasażerów latających tanimi liniami skarży się na...

Wimbledon: Świątek – Tauson. O której gra Polka i gdzie oglądać?

W poniedziałek 7 lipca Iga Świątek rozegra mecz czwartej...