Włoski smak Warszawy. Gdzie zjeść najlepsze spaghetti i pizzę według Gambero Rosso 2025?

Data:

Tylko kilka lokali z Polski znalazło się w tegorocznym prestiżowym przewodniku Gambero Rosso Top Italian Restaurants. Wszystkie wyróżnione znajdują się w Warszawie.


Co to jest Gambero Rosso?

Gambero Rosso to uznany włoski przewodnik kulinarny, wydawany od 1986 roku. Specjalizuje się w ocenie restauracji, pizzerii i kart win. W ramach międzynarodowego projektu Top Italian Restaurants wyróżnia lokale działające poza Włochami.

System ocen jest przejrzysty:

  • Forchette (widelce) – dla restauracji,
  • Spicchi (ząbki) – dla pizzerii,
  • Bicchieri (kieliszki) – dla kart win.

W 2025 roku w polskiej edycji przewodnika znalazły się wyłącznie warszawskie lokale – trzy restauracje i cztery pizzerie.


Najlepsza włoska restauracja w Polsce: Le Braci

Najwyższe wyróżnienie w kategorii restauracji – dwa forchette – zdobyło Le Braci przy ul. Górnośląskiej. To eleganckie miejsce serwujące klasyczne dania kuchni włoskiej w nowoczesnym wydaniu.

W menu Le Braci znaleźć można m.in. makaron tagliolini z masłem i truflą czy ossobuco z gremolatą i purée z selera.

Na szczególne uznanie zasłużyła również karta win, za którą odpowiada sommelierka Kamila Dzierżawska. Jej selekcje łączą klasykę włoskich szczepów z nowoczesnym podejściem do foodpairingu.


Najlepsze pizzerie według Włochów: Pizzaiolo i Ciao a Tutti

W kategorii pizzerii najwyższą notę – 2 spicchi – otrzymały dwa lokale:

  • Pizzaiolo (ul. Krucza) – nowoczesna trattoria z piecem opalanym drewnem,
  • Ciao a Tutti (al. Niepodległości) – lokal popularny wśród mieszkańców i turystów.

W Ciao a Tutti uwagę przyciąga pizza z kremem pistacjowym i mortadelą – danie, które zdaniem wielu gości stanowi doskonałe połączenie słodyczy i tłustości na cienkiej, sprężystej bazie.


Kto jeszcze został wyróżniony?

Po jednym widelcu (1 forchetta) przyznano restauracjom:

  • La Luce – przy ul. Poznańskiej,
  • San Lorenzo – przy al. Jana Pawła II,
  • Allora – przy ul. Wilczej.

Każda z nich prezentuje inny region włoskiej kuchni – od Piemontu, przez Rzym, po Emilię-Romanię.

W kategorii pizzerii po jednym spicchio zdobyły:

  • Nonna Pizzeria (ul. Oboźna) – z rustykalną pizzą bufala i rukolą,
  • Mąka i Woda (ul. Chmielna) – z klasyczną neapolitańską marinara.

Czytaj też: Tex-Mex: Meksyk i Teksas na talerzu. Super przepis na autentyczne burrito!


Podsumowanie – gdzie się wybrać na włoską kuchnię w Warszawie?

RodzajLokalWyróżnienieAdresSpecjalność (red. Fakty Plus)
RestauracjaLe Braci2 forchetteul. Górnośląska 24, PowiśleTagliolini z truflą, ossobuco, karta win
RestauracjaLa Luce1 forchettaul. Poznańska 15, ŚródmieścieRisotto, ravioli z ricottą
RestauracjaSan Lorenzo1 forchettaal. Jana Pawła II 36, WolaRzymskie klasyki, saltimbocca
RestauracjaAllora1 forchettaul. Wilcza 8, ŚródmieścieKuchnia Emilii-Romanii, tortellini
PizzeriaPizzaiolo2 spicchiul. Krucza 16/22, ŚródmieścieNduja, margherita, cienkie ciasto
PizzeriaCiao a Tutti2 spicchial. Niepodległości 217, MokotówPistacje i mortadela, calzone z ricottą
PizzeriaNonna1 spicchioul. Oboźna 11, PowiśleBufala i rukola, rustykalne ciasto
PizzeriaMąka i Woda1 spicchioul. Chmielna 13A, ŚródmieścieMarinara, neapolitańskie ciasto

Źródła:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij post:

Popularne

Czytaj więcej
Related

Jeździli taksówką bez prawka. Dwaj Uzbecy zatrzymani na Białołęce

Policjanci z białołęckiej patrolówki zatrzymali dwóch obywateli Uzbekistanu, którzy...

Przełomowa technologia z Gdańska. Naukowcy wynaleźli nowy sposób oczyszczania powietrza

Zespół naukowców z Uniwersytetu Gdańskiego opracował innowacyjną technologię oczyszczania...

Zielone wartości w odwrocie. Polacy coraz bardziej obojętni na ekologię

Ekologiczne postawy Polaków w najnowszym raporcie EKObarometr W czasie gdy...

Boże Ciało? Co to jest? Tylko 35% Polaków zna zasady swojej wiary

19 czerwca 2025 roku przypada Boże Ciało – jedno...