Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska.
Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97% Polaków. Na drugim miejscu znalazły się ogórki, które jadło 94% badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli – 91%. Nigdy jeszcze – w historii realizowanych pomiarów – tak wielu Polaków nie jadło w sierpniu pomidorów, ogórków i cebuli.
W rankingu wysokiej popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (88%), papryka (72%), fasola szparagowa (70%), kapusta (67%). Połowa Polaków spożywała cukinię (53%), pieczarki (52%) i buraka ćwikłowego (50%).
W porównaniu do poprzedniego pomiaru (z lipca), widoczne są wzrosty w spożyciu wszystkich badanych gatunków. Największe dla cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Istotniejsze jest jednak spojrzenie w dłuższej perspektywie.

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań.
- pomidory – 31,5 mln konsumentów – rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- ogórki – 30,4 mln konsumentów – rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- cebula – 29,4 mln konsumentów – rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- marchew – 28,4 mln konsumentów – rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- papryka – 23,3 mln konsumentów – rekord sierpnia i trzeci wynik w historii pomiarów (ustępujący tylko dwóm badaniom z kwietnia i maja 2020, czyli w szczycie pandemii)
- fasolka szparagowa – 22,7 mln konsumentów – rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
- kapusta – 21,7 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
- cukinia – 17,2 mln konsumentów – wyrównany historyczny rekord konsumpcji
- pieczarki – 16,8 mln konsumentów – najlepszy wynik od 2021 roku
- burak ćwikłowy – 16,2 mln konsumentów – historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+.
Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia”
Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11% (8 p.p.), papryki o 8,2% (6 p.p.) i buraków ćwikłowych – o 8% (4 p.p.).
W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób.
Jemy więcej warzyw!
Wskaźnik różnorodności spożywanych przez Polaków warzyw osiągnął wartość 60,1 pkt., co jest najlepszym sierpniowym wynikiem w historii (realizowanego w sposób ciągły monitoringu konsumpcji warzyw i owoców).
W porównaniu do lipca 2025 wartość wskaźnika wzrosła o 2,8 pkt i była już tylko o 1,5 pkt. niższa od wyników na początku pandemii – kwiecień-maj 2020 r., kiedy obserwowano olbrzymie wzrosty spożycia warzyw i owoców (w tym przetworów i mrożonek).
Możliwość porównania deklaracji z tego samego miesiąca pozwala zauważyć pozytywny trend. Coraz więcej konsumentów kupuje warzywa. Wzrosty dotyczą coraz większej liczby gatunków, co jest związane z rosnącą świadomością roli warzyw i w codziennym odżywianiu. Sytuacja podobnie wygląda na rynku owoców.
Dzięki badaniom wiadomo, że w sierpniu br. już połowa Polaków odżywiała się dobrze i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę ilość warzyw i owoców. W sierpniu 17% Polaków odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, warzywa i owoc stanowiły co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku. To blisko 5,5 mln osób. Nawiasem mówiąc, tylko ta grupa kontrybuuje 16,5 mln bogatych w warzywa i owoce posiłków każdego dnia.

Kolejne 33% badanych włącza warzywa i owoce do większości swoich posiłków, choć ciągle zbyt rzadko stanowią one połowę dania. Pozostali mają dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. W tej grupie 38% uwzględniało je w co najmniej połowie posiłków. Tylko 13% spożywało ich bardzo mało lub wcale.
Letnie fale monitoringu zrealizowano w dniach 13-18 czerwca, 11-16 lipca oraz 8-13 sierpnia 2025 r. na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15+. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Kantar pytał Polaków o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków.
Źródło: KANTAR