Nie każda roślina z lasu jest bezpieczna. Prof. Łuczaj: zwykłe konwalie są śmiertelnie trujące

Data:

Śmiertelnie trujące i parzące rośliny w Polsce – jak je rozpoznać i czego unikać na wakacyjnych szlakach

Latem chętnie zbieramy rośliny, spacerujemy po lasach i polanach. Ale nie każda z napotkanych roślin jest bezpieczna. – Niebezpieczny dla człowieka może być nawet kontakt z wodą, w której stały konwalie – ostrzega prof. Łukasz Łuczaj. Naukowiec wyjaśnia, które rośliny rosnące w Polsce mogą prowadzić do zatrucia, halucynacji, poparzeń słonecznych, a nawet śmierci.


Trujące rośliny w Polsce: śmierć ukryta wśród ziół i liści

Rośliny niebezpieczne dla człowieka dzielą się na dwie główne grupy – rośliny trujące i rośliny parzące. Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj z Wydziału Biologii Uniwersytetu Rzeszowskiego zwraca uwagę, że część z nich można łatwo pomylić z nieszkodliwymi ziołami czy warzywami.

Zimowit wiosenny i konwalie są gatunkami śmiertelnie trującymi, a wyglądem przypominają niegroźny czosnek niedźwiedzi

– podkreśla prof. Łuczaj. Do groźnych roślin zalicza się również szczwół plamisty, który bywa mylony z pietruszką lub marchewką.

Czasem w Europie jest mylony właśnie z marchewką, z pietruszką dziką lub ogrodową

– zauważa ekspert.

Niebezpieczne są również owoce krzewów ozdobnych, które mogą powodować zatrucia, szczególnie u dzieci. Na szczęście – jak zaznacza Łuczaj – w skali kraju to są nieliczne przypadki.


Halucynacje i śmierć po jagodach: wilcza jagoda, bieluń, lulek

Szczególną ostrożność należy zachować podczas spacerów w Karpatach czy Bieszczadach. To właśnie tam rośnie pokrzyk wilcza jagoda, roślina zawierająca alkaloidy tropanowe, wywołujące halucynacje i objawy neurotoksyczne.

W lecie, podczas wycieczek gdzieś w Bieszczadach, możemy się natknąć na nią na przykład na jakichś polanach, zrębach

– opisuje profesor. Owoce wilczej jagody przypominają zwykłe leśne jagody, przez co często dochodzi do pomyłek.

Podobnie działają także inne rośliny zawierające silne związki psychoaktywne: bieluń dziędzierzawa oraz lulek czarny, określany przez Łuczaja jako gatunek halucynogenny, używany dawniej do czarów.


Konwalie i cisy: zabójcze bukiety i trujące nasiona

Do trujących roślin zalicza się również cis pospolity, powszechnie spotykany w miastach. – Cisy mają nasiona otoczone pomarańczowymi osnówkami. Przypominają pomarańczowe jagody, są bardzo słodkie – wyjaśnia naukowiec. Ale w środku tych owoców znajdują się trujące nasiona, które mogą prowadzić do śmierci, podobnie jak gałązki tej rośliny.

Szczególne zagrożenie – także domowe – stwarzają konwalie majowe, często trzymane w wazonach. – Są przypadki zatruć dzieci owocami konwalii oraz liśćmi konwalii, a nawet wodą, w którą włożono bukiet z kwiatami konwalii – ostrzega prof. Łuczaj.


Barszcz Sosnowskiego i inne rośliny parzące: oparzenia od światła

Druga grupa niebezpiecznych roślin to gatunki parzące, wśród których największym zagrożeniem jest barszcz Sosnowskiego oraz barszcz Mantegazziego. Zawierają one furanokumaryny, związki zwiększające wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

To poparzenie wstępuje tylko przy świetle – czyli jeśli będziemy kogoś trzymać w ciemności, to on nie ulegnie poparzeniu. Sok z roślin nie jest parzący, on powoduje poparzenia słoneczne

– tłumaczy prof. Łuczaj.

„Chodzi o kontakt fizyczny z rośliną, szczególnie jej złamanie. Przy złamaniu rośliny wydziela się sok, z którym kontakt jest jeszcze bardziej niebezpieczny”

– zaznaczył Łuczaj.

Barszcz Sosnowskiego występuje w wielu regionach Polski, m.in. w Beskidzie Niskim, na Mazurach i w Bieszczadach. Wśród innych parzących roślin wymienia się również pasternak, który – choć mniej groźny – również może powodować podrażnienia.


Jak rozpoznać groźną roślinę? Pomocne aplikacje i edukacja

W dobie technologii coraz łatwiej rozpoznać niebezpieczne rośliny. Prof. Łuczaj rekomenduje korzystanie z mobilnych aplikacji:

Mamy bardzo dobre aplikacje do oznaczania roślin, np. Google Lens, Plant Identifier, iNaturalist.

Naukowiec przekonuje, że wakacje to doskonały moment na naukę rozpoznawania roślin, zwłaszcza tych, które mogą być niebezpieczne.

– Flora Europy Środkowej jest bardzo dobrze poznana, a dotyczące jej aplikacje są bardzo skuteczne

– podsumowuje ekspert.


Polscy policjanci w Chorwacji i Bułgarii – bezpieczeństwo 2025

Prof. Łukasz Łuczaj – botanik, etnobotanik, popularyzator wiedzy o dzikiej przyrodzie

Prof. dr hab. Łukasz Łuczaj to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich botaników, specjalizujący się w etnobotanice, czyli badaniu relacji człowieka z roślinami. Pracuje na Wydziale Biologii, Ochrony Środowiska i Zrównoważonego Rozwoju Uniwersytetu Rzeszowskiego. Jest autorem wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych, m.in. książek „Dzika kuchnia”, „W dziką stronę” i „Podręcznik robienia przetworów z roślin dziko rosnących”.

Znany jest z działalności edukacyjnej – od lat prowadzi warsztaty terenowe z zakresu rozpoznawania dzikich roślin jadalnych, dzikiej kuchni, ziołolecznictwa i tradycyjnych metod użytkowania roślin. Jego kursy i wyprawy przyciągają pasjonatów natury z całej Polski, a także z zagranicy. Profesor jest również aktywnym popularyzatorem ochrony bioróżnorodności i tradycyjnej wiedzy ludowej o przyrodzie.


Źródło: naukawpolsce.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij post:

Popularne

Czytaj więcej
Related

Piekło zamarzło – prawicowy dziennikarz przerywa wywiad z Braunem

„Są granice cynizmu politycznego” – rozmowa w Radiu Wnet...

Skrócony czas pracy w Polsce: Leszno przeciera szlak, a rząd rusza z pilotażem za miliony

Nowy model pracy w administracji i biznesie? Sprawdzamy, jak...

Rewolucyjne soczewki kontaktowe z Chin umożliwiają widzenie w podczerwieni – nawet przy zamkniętych oczach

Nowatorskie soczewki kontaktowe z Chin pozwalają widzieć świat w...

Ultramaraton Badwater 135 zakończony! Mordercze słońce, asfalt 80°C, zero cienia

W Dolinie Śmierci dobiegł końca jeden z najbardziej ekstremalnych...