Kwas chlebowy z glutenem mimo oznaczenia „GLUTEN FREE”. Sanepid ostrzega: zagrożenie dla osób z nietolerancją

Data:

Spożycie produktu może wywołać reakcję alergiczną. Eksperci wyjaśniają, kto naprawdę powinien unikać glutenu i jakie są objawy nietolerancji

Państwowa Inspekcja Sanitarna wycofała z rynku kilka partii popularnych napojów kwasu chlebowego oznaczonych jako „GLUTEN FREE”. Badania wykazały obecność glutenu przekraczającą bezpieczny próg dla osób z celiakią i nietolerancją. Sprawdzamy, kto jest szczególnie narażony na szkodliwe działanie glutenu, jakie mogą być objawy jego nietolerancji i jak odróżnić celiakię od alergii.


❗ Ostrzeżenie sanepidu: gluten w „bezglutenowym” napoju

19 maja 2025 r. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował komunikat ostrzegający przed spożyciem partii kwasu chlebowego produkowanego przez firmę EKO-NATURA s.c. (Kopyść, woj. łódzkie). Problem dotyczy trzech partii produktów oznaczonych jako „GLUTEN FREE”, w których wykryto zawartość glutenu powyżej 20 mg/kg:

  • Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml, partia A012026, data ważności: 01/2026
  • Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml, partia A112026, data ważności: 11/2026
  • Cannabis bread drink – kwas chlebowy z konopią 330 ml, partia A012026, data ważności: 01/2026

Producent uruchomił już procedurę wycofania produktu, a sanepid prowadzi działania nadzorujące. Wskazane partie mogą być niebezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Źródło: gov.pl – „Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności”


🧬 Czym jest gluten i kto powinien go unikać?

Gluten to mieszanina białek roślinnych występujących w pszenicy, jęczmieniu i życie. Choć większość ludzi trawi go bez problemu, dla części populacji może być niebezpieczny. Wyróżniamy trzy główne problemy zdrowotne związane z glutenem:

1. Celiakia – choroba autoimmunologiczna

Celiakia to trwała nietolerancja glutenu. Spożycie tego białka prowadzi u chorych do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Objawy obejmują:

  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunki
  • utratę masy ciała i niedobory witamin
  • anemię, osłabienie, zmiany skórne

Celiakia może prowadzić do powikłań takich jak osteoporoza, niepłodność, a nawet nowotwory. Leczenie polega na bezwzględnej diecie bezglutenowej.
Źródło: celiac.org – „What is celiac disease?”

2. Nietolerancja glutenu – nadwrażliwość nieceliakalna

U niektórych osób spożycie glutenu powoduje dolegliwości mimo braku celiakii. Objawy są podobne:

  • bóle głowy, mgła mózgowa
  • zmęczenie, bóle mięśni
  • bóle brzucha, niestrawność

Nietolerancję rozpoznaje się przez eliminację i prowokację pokarmową. Nie prowadzi do uszkodzeń jelit, ale znacznie pogarsza jakość życia.
Źródło: Cleveland Clinic – „Gluten intolerance”

3. Alergia na pszenicę

To reakcja immunologiczna na białka obecne w pszenicy (w tym gluten). Objawy obejmują:

  • pokrzywkę, obrzęki, duszności
  • wymioty, biegunki
  • ryzyko anafilaksji (wstrząsu uczuleniowego)

Wymaga ścisłego unikania produktów zawierających pszenicę.
Źródło: American College of Allergy, Asthma & Immunology – „Wheat and gluten allergy”


✅ Co robić?

  • Sprawdź, czy posiadasz wycofane produkty – jeśli tak, nie spożywaj ich.
  • Osoby z nietolerancją glutenu powinny zawsze czytać etykiety i wybierać certyfikowane produkty bezglutenowe.
  • W razie objawów po spożyciu glutenu, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w chorobach jelit.

Czytaj też: Fakty Plus GIS ostrzega: Alkaloidy opium w maku KRESTO – nie spożywaj tego produktu!

Fakty Plus Informacje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Udostępnij post:

Popularne

Czytaj więcej
Related

Ukraiński fenomen: sektor technologiczny po 2022 roku

Mimo pełnoskalowej inwazji Rosji, ukraiński sektor technologiczny nie tylko...

Ukraińskie start-upy rozkwitają w ogniu wojny. Warte są już miliardy euro!

Ukraina ma już swoje jednorożce. To efekt inwestycji w...

Mentzen studzi spekulacje PiS. „Nie znam Nawrockiego, poza debatami”

Lider Konfederacji dementuje insynuacje o „osobistej relacji” z kandydatem...